Singer/Songwriter

Wim Pols schrijft al sinds zijn tienerjaren liedjes. De eerste LP van de groep Calyx in 1975 bevatte een groot aantal eigen composities. Het schrijven van songs is eigenlijk Wim’s liefste muzikale bezigheid. “Het is heerlijk om een bepaald idee of thema uit te werken in tekst en muziek”, zegt hij. “Als ik met een liedje iemand blij kan maken of kan troosten, dan ben ik een gelukkig mens. Soms hoor je jaren later wel eens van iemand dat een bepaald lied hem of haar door een moeilijke periode heen heeft geholpen. Als ik zoiets hoor, krijg ik kippenvel. Daar doe je het voor.”

Voor Wim Pols is het schrijven van liedjes een combinatie van inspiratie en transpiratie. “Er zijn soms liedjes die God me zo in mijn hart geeft, maar vaak ook is het een kwestie van worstelen met een idee, schaven aan de tekst en de melodie tot uiteindelijk het geheel op zijn plaats valt.”
In de loop der jaren heeft Wim honderden songs geschreven. Eerst voornamelijk voor de groepen waarvan hij zelf deel uitmaakte en later ook steeds meer voor anderen.
Zo schreef Wim Pols liedjes voor onder meer Rivers en McCoy, By Coincidence, Audrey Smits, Annet Roons, Profile, Jody Lynn Mitchell, Andre Sommer, Roelof Bloemhof, René Diekman, Conny Lee, Marloez en Michael en Tonnie Dieleman.

Diverse malen is een liedje van Wim genomineerd geweest voor Dutch Country Song van het Jaar. Hij won die prijs drie maal: in 1994 met ‘In the eye of the storm’ , in 1996 met ‘The road of love’ en in 2008 met The taxidriver. In 2004 won het liedje ‘Climbing the long way up’ dat Wim samen schreef met Jody Lynn Mitchell de SCPO Award voor de beste eigen song.

“Een goed liedje blijft ook in een eenvoudig arrangement overeind”, zegt Wim. Daarom houdt hij van singer/songwritermiddagen en avonden, waarbij schrijvers hun eigen werk brengen. Zelf doet hij heel graag mee aan dit soort luisterconcerten. Ontspannen met alleen zijn gitaar zingt hij dan zijn pennevruchten en vertelt tussendoor hoe en waarom ze zijn ontstaan.

Bij het schrijven voor anderen, vindt Wim het altijd leuk om iets te schrijven dat precies bij de uitvoerende artiest past. Door zijn dagelijks werk als speechwriter is hij gewend in de huid van anderen te kruipen en in feite doet hij dat bij het schrijven van liedjes ook. “Als iemand mij benadert om iets te schrijven, vraag ik altijd waarover hij of zij graag wil zingen. Als je een liedje weet te maken dat iemand als een handschoen past, dan zingt diegene dat ook met overtuiging.”
 

Agenda

 

22 april 2018

Country Trail Band >>

 

10 mei 2018

Country Trail Band >>

 

12 mei 2018

Senior String Band >>complete agenda