Nieuws

28 november 2010
In memoriam: Leo van Reeven

 

Een vriendelijke, rustige man en een geweldige gitarist met een geheel eigen stijl. Zo zou je in één zin Leo van Reeven kunnen typeren. Op zondagavond 21 november jl. is hij op 61-jarige leeftijd overleden.

 

Minder dan zes weken geleden trad hij nog met de band Calyx op in Naaldwijk met het theaterprogramma The History of Country Music. Aan het eind van de avond voelde hij zich niet goed. Enkele dagen erna is hij naar het ziekenhuis gegaan waar al spoedig werd geconstateerd dat hij kanker had en dat het uitgezaaid was door zijn lichaam. Zijn ziekbed heeft gelukkig voor hem kort geduurd.

Leo heeft een imposante muzikale loopbaan gehad die 47 jaar omspande. Hij begon als drummer, maar merkte al spoedig dat de gitaar zijn instrument was. Hij speelde in allerlei bandjes in zijn geboorteplaats Vlaardingen. De periode bij de band Calypso was belangrijk voor zijn muzikale ontwikkeling. Met dit allround amusementsorkest begeleidde hij tal van bekende Nederlandse artiesten. Leo maakte de arrangementen voor de band en speelde de meeste solo’s. Maar countrymuziek was een bijzondere muzikale liefde voor hem. Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig speelde hij achtereenvolgens bij de countrybands Calyx en The Hobo String Band. Door rugproblemen kon hij lange tijd niet optreden, maar speelde wel veel gitaar thuis en legde zich toe op de ragtime stijl.

In 1998 keerde Leo terug als sologitarist bij Calyx toen de band een herstart maakte. Met Calyx maakte hij verschillende CD’s en mensen in binnen- en buitenland genoten van zijn gitaarspel. Met Calyx won hij in de afgelopen jaren twee country awards. In 2007 werd het theaterprogramma The History of Country Music gekozen als Concert van het jaar en een jaar later won de dubbel CD van dit theaterprogramma de Dutch Country Music Award voor album van het jaar.

Een persoonlijk hoogtepunt in Leo’s muzikale loopbaan was het verschijnen van zijn solo-album Daydream in 2003 waarop hij nummers speelde van verschillende van zijn gitaarhelden. Leo luisterde naar allerlei stijlen en gebruikte al die muzikale invloeden die hij samensmeedde tot een eigen stijl die meteen herkenbaar was.

Calyx zal hem missen als een geweldige sologitarist, maar bovenal als een dierbare vriend. Leo was altijd rustig, met een subtiel gevoel voor humor. Hij bleef het liefst wat op de achtergrond en was bescheiden over zijn muzikale prestaties. Heel trots was hij op zijn vrouw Mieke, zijn dochter Linda met haar vriend Bob en zijn zoon Erik-Jan met zijn schoondochter Chantal en de kleinkinderen Daylin en Jayli.
Wij wensen hen troost en kracht om dit verlies te dragen en zullen hem dankbaar blijven herinneren als een grote vriend en fantastische muzikant.
 

 

<< Terug

Agenda

 

22 april 2018

Country Trail Band >>

 

10 mei 2018

Country Trail Band >>

 

12 mei 2018

Senior String Band >>complete agenda