Nieuws

26 mei 2014
Senior String Band brengt America in Songs uit op CD

 

America in Songs  was al een theaterprogramma. Nu is het ook de titel van de nieuwe CD van de uit Hoek van Holland en Naaldwijk afkomstige Senior String Band. Het trio is voortgekomen uit de countryband Calyx, die 40 jaar lang een begrip is geweest in het Nederlandse countrycircuit.

 

Paul van Dongen, Ralph Vinjé en Wim Pols behoorden tot de oprichters van Calyx, die in de jaren 70 uitgroeide tot een van de bekendste bands binnen de countrymuziek in Nederland. Calyx maakte een groot aantal LP’s en CD’s, won prijzen tijdens internationale festivals, trad overal in Nederland op en fungeerde als begeleidingsband van de Amerikaanse countrylegende George Hamilton IV.

 

Met een theaterprogramma over de geschiedenis van de countrymuziek won Calyx in 2007 een onderscheiding voor country concert van het jaar. Het jaar daarop werd het dubbelalbum van de voorstelling gekozen als Nederlandse country CD van het jaar en Wim Pols als countryzanger van het jaar. Nadat in 2011 de sologitarist was overleden en in 2012 de zangeres om gezondheidsredenen met de band moest stoppen, bleven Ralph, Paul en Wim over.

 

Ze besloten als trio verder te gaan en een nieuwe weg in te slaan onder een nieuwe naam – Senior String Band – en met een nieuw programma : America in Songs.  Het is een theaterprogramma waarmee de groep het publiek meeneemt door de geschiedenis van de Verenigde Staten.

De Pilgrim Fathers, de Onafhankelijkheidsoorlog, de trek naar het westen, de slavernij, de burgeroorlog, de onophoudelijke stroom van emigranten en de opkomst van de spoorwegen: ze komen allemaal voorbij. Ook is er aandacht voor de drooglegging van 1919, de Cuba crisis, de indrukwekkende auto-industrie, de turbulente jaren 60, het conflict in Vietnam,  de idealen van pioniers als Martin Luther King en de aanslag op de Twin Towers.

 

America in Songs is een combinatie van liedjes, beelden en verhalen. Het is een historische opfriscursus en een heerlijke muziekvoorstelling tegelijk. De drie muzikanten van de Senior String Band brengen naar hun concerten een keur aan instrumenten mee variërend van gitaren en bas tot viool, mondharmonica, banjo, percussie en autoharp. Via een beamer tonen zij beelden die historische gebeurtenissen en personen weer helder op het netvlies zetten.

 

Tijdens de concerten kwam er al gauw vraag naar een CD met het repertoire van de voorstelling.  De uitdaging was een album te maken dat zo veel mogelijk aansloot bij de sfeer van de theateroptredens. Er is lang en met zorg aan gewerkt in de studio van Wim Pols in Maasdijk.  Zijn zoon Wouter mixte het album dat 15 markante nummers uit het programmaprogramma bevat. Het zijn prachtige songs, die moeiteloos de tand des tijds hebben doorstaan.

 

De CD America in Songs is te bestellen via de website van de groep: www.seniorstringband.nl.  Het album kost 10 euro en het volledige positieve saldo van de verkoop  gaat naar een goed doel: de voedselbank in Hoek van Holland.

 

<< Terug

Agenda

 

22 april 2018

Country Trail Band >>

 

10 mei 2018

Country Trail Band >>

 

12 mei 2018

Senior String Band >>complete agenda